Douane – CVB (Container Vrijgave Bericht)

Sinds eind 2021 heeft de douane het Container Vrijgave Bericht (CVB) in productie genomen voor aangiftes welke in AGS Import gemaakt worden.

Het CVB heeft betrekking op alle maritieme lading (containers, ferries, bulk).

U krijgt te maken met het  CVB wanneer u in de AGS Import aangifte bij Voorafgaande regeling de code X705 invult in combinatie met een B/L nummer en een Goods item nummer.

Het CVB verandert niets aan de software van AGS Import. Alleen de procedures veranderen.

De douane controleert vanaf  eind 2021 of de zending waarvoor u een AGS Import aangifte instuurt in de systemen van de douane al de status heeft, dat de lading is gearriveerd. Dat doet de douane op basis van het gegeven ATA Schip. Wanneer u een AGS Import aangifte van het type IM A / EU A instuurt vóór ATA schip zal de aangifte afgewezen worden. De douane voert het CVB in omdat te vaak een aangifte  ingestuurd wordt op een moment, dat het schip nog niet in de haven is gearriveerd.

Tevens vergelijkt de douane bepaalde gegevens van uw AGS Import aangifte met de gegevens op de ATO (het manifest dat de rederij heeft ingestuurd). Het aantal colli en het bruto gewicht in uw AGS Import aangifte mogen niet hoger zijn dan het aantal colli c.q. het bruto gewicht op de ATO. Is dat wel het geval dan wordt uw aangifte afgewezen.

De douane adviseert daarbij om gebruik te gaan maken van de Voorafaangifte (de IM D / EU D in geval van een IM A / EU A of de IM E / EU E in geval van een IM B / EU B). U mag de Voorafaangifte al insturen voor ATA Schip. Wanneer de lading gelost is kunt u dan voor deze aangifte het Goods Presentation bericht insturen. Vervolgens ontvangt u van de douane de Toestemming tot wegvoering. De melding in de service Melding Import Documentatie (MID) van Portbase kunt u al insturen op het moment, dat de Voorafaangifte door de douane is geaccepteerd. Op dat moment heeft u al een MRN nummer.

 

Wanneer u gebruik maakt van de service CargoController van Portbase kunt u in de applicatie van Portbase zien of voor het betreffende B/L nummer de ATA Schip bekend is bij de douane en u dus uw (vervolg-) aangifte mag insturen.

Wij hebben de koppeling tussen onze software en de service CargoController van Portbase ontwikkeld.  In de AGS Import aangifte kunt u een voormelding doen van de betreffende container in het Portbase systeem doen. Wanneer dan de ATA Schip in het Portbase systeem bekend is krijgt u daarvan een signaal. Dat signaal zorgt ervoor, dat uw (vervolg-) aangifte door CDS automatisch verstuurd wordt naar de douane.

Inmiddels hebben een aantal klanten van Softpak het Container Vrijgave Bericht succesvol geïmplementeerd.

Mocht u informatie wensen, dan horen we dat graag.

Plaats een reactie