Dashboards met behulp van Microsoft Power BI

Bij Softpak zijn we constant op zoek naar innovatieve oplossingen om bedrijven te helpen hun gegevens beter te begrijpen en te benutten. Een krachtige toepassing is het gebruik van Microsoft Power BI, een applicatie om data te analyseren en te visualiseren. In dit interview, met Dennis Van Leeuwen, Software Consultant bij Softpak, kijken we naar de voordelen van dashboards en hoe ze organisaties in staat stellen om belangrijke beslissingen te nemen op basis van duidelijke inzichten. We praten ook over een recent project waarbij Softpak samenwerkte met R.C.C. Container Trading, te Rotterdam (RCC), om hun klantgegevens te analyseren. Daarnaast werpen we een blik op operationele KPI’s, de mogelijkheden voor klanten om hun dashboards uit te breiden en de toekomstige trends van data visualisatie.

Wat zijn Power BI-dashboards?
“Power BI-dashboards stellen bedrijven in staat om hun gegevens op een visuele en overzichtelijke manier weer te geven. Het biedt een duidelijk beeld van de huidige status van een bedrijf, waardoor managers en besluitvormers op basis van deze gegevens beslissingen kunnen nemen.”

Kun je een recent project toelichten?
“We werkten onlangs samen met RCC, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop en verhuur van containers, waarbij zij ook gebruik maken van ons container management systeem, Softpak Sales & Rental. Ze wilden inzicht krijgen in verschillende aspecten van hun bedrijfsvoering, zoals het aantal nieuwe klanten in de afgelopen 30 dagen, het aantal openstaande acties, contactmomenten en nieuwe orders. Met behulp van Power BI hebben we een dashboard ontwikkeld waarmee ze al deze informatie in één oogopslag kunnen zien. “

Wat zijn operationele KPI’s en is Softpak hier sterk in?
“Operationele KPI’s zijn essentiële gegevens waarmee bedrijven snel kunnen beoordelen hoe ze presteren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal uitgevoerde handelingen of het aantal containers. Als deze gegevens beschikbaar zijn in Softpak, kunnen ze moeiteloos worden gevisualiseerd in een Power BI-dashboard. Softpak heeft expertise opgebouwd in het verzamelen en analyseren van operationele gegevens, waardoor we bedrijven kunnen ondersteunen bij het vertalen van data naar waardevolle inzichten.”

Kunnen klanten op eenvoudige wijze hun dashboards uitbreiden?
“Sommige grote klanten hebben hun eigen afdelingen die zich bezighouden met het ontwikkelen van dashboards. In zulke gevallen zorgt Softpak ervoor dat de benodigde gegevens beschikbaar zijn, zodat het bedrijf zelf het dashboard kan ontwikkelen. Voor andere bedrijven nemen wij de volledige verantwoordelijkheid en bouwen we het dashboard voor hen op, terwijl we de gegevens verzamelen en verwerken.”

Wat wordt de trend voor data visualisatie?
“Voorheen waren er vooral verzoeken voor managementrapportages, waarbij het accent lag op hogere managementniveaus. Echter, tegenwoordig zien we steeds meer vraag naar inzichten die laten zien hoe een bedrijf presteert op dagelijkse basis. Werknemers op de werkvloer willen weten hoe ze hebben gepresteerd en wat ze precies hebben gedaan. Daarnaast willen managers dat werknemers ook inzicht krijgen, zodat ze beter kunnen plannen, bijvoorbeeld in termen van het aantal trucks dat op een dag arriveert. Power BI biedt de mogelijkheid om deze operationele inzichten te verkrijgen en de trend is dat steeds meer bedrijven hiervan willen profiteren.

Zijn er ook alternatieve tools beschikbaar?
“Naast Power BI zijn er ook andere tools beschikbaar, zoals Qlik Sense. Dit programma biedt vergelijkbare mogelijkheden voor gegevensvisualisatie, maar Power BI blijft de marktleider in deze ruimte dankzij de krachtige functionaliteiten en de ondersteuning van Microsoft.”

Power BI-dashboards stellen bedrijven in staat om complexe gegevens op een intuïtieve en visuele manier te begrijpen. Softpak heeft expertise opgebouwd in het verzamelen en analyseren van bedrijfsgegevens, waardoor we klanten kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van krachtige dashboards. Of het nu gaat om het bieden van inzicht aan het managementteam of het verbeteren van de dagelijkse operaties op de werkvloer, Power BI blijft een waardevolle tool om betere beslissingen te nemen en bedrijfsprestaties te optimaliseren.

Lees hier het volledige artikel

Plaats een reactie