De douane heeft gisteren op haar website bekend gemaakt, dat de geplande update van AGS uitgesteld wordt. De nieuwe release van AGS stond gepland voor het weekend van 29 en 30 november maar wordt nu verplaatst naar een nog nader te bepalen weekend in maart 2016.

In het bericht op de website douane: stelt de douane, dat zij zelf klaar was voor de upgrade van 29 november maar dat de douane onder druk van bedrijfsleven en softwareleveranciers heeft moeten besluiten tot uitstel.

Deze nogal boude bewering van de douane verdient enige nuancering. De softwareleveranciers hebben inderdaad aangedrongen op uitstel omdat de softwareleveranciers door de douane onvoldoende en niet tijdig in staat zijn gesteld om goed te kunnen testen. Bovendien heeft de douane in een vrij laat stadium nog wijzigingen doorgevoerd in de specificaties. Daardoor is de softwareleveranciers te weinig tijd gegund de software aan te passen, te testen  en uit te rollen naar de aangevers. En of de douane zelf klaar was voor de upgrade van eind november ……  Sinds de introductie van AGS is er al bij diverse upgrades sprake geweest van noodprocedures dus wij zijn van mening dat de douane weinig recht van spreken heeft.

De upgrade van AGS heeft vooralsnog alleen betrekking op AGS Import. De douane heeft nog geen concrete datum gepubliceerd voor de uitrol van AGS Export.

 

Aanvankelijk waren wij genoodzaakt de aanpassingen die noodzakelijk zijn voor de upgrade van de douane in de vorm van een patch bij u te installeren. Doordat de douane de specificaties pas vrij laat heeft gepubliceerd hadden wij release 15.02 al gemaakt voordat we de wijzigingen van de douane in onze database konden verwerken. Door het uitstel van de AGS upgrade kunnen wij nu voor maart 2016 release 15.03 bij u  uitleveren. In deze release zijn de aanpassingen van de douane in de database tabellen verwerkt.

 

Wanneer u ook gebruik maakt van de EMCS module zult u al eerder moeten migreren naar release 15.03. De douane gaat half februari 2016 een nieuwe release van EMCS in productie nemen. De daarvoor noodzakelijke aanpassingen zijn opgenomen in release 15.03.